Ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem mielonym z sosem pieczarkowym

  • wyświetlono: 360 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

To łatwe i pyszne danie rodzinne. Moi najbliżsi bardzo je lubią. Do przygotowania kotletów możemy również wykorzystać ugotowane ziemniaki które zostały z obiadu.

b
  • 3 porcje
  • 60min

Składniki

Składniki: na 9-10 kotletów
Ciasto ziemniaczane:
• 800 g ziemniaków (waga po obraniu),
• 2 ząbki czosnku,
• 50 g masła,
• odrobina soli,
• mąka (opcjonalnie),
farsz:
• 400 g mięsa mielonego (u mnie z kurczaka),
• kawałek pora ( ok. 5cm),
• płaska łyżeczka natur vegety (lub innej ulubionej przyprawy),
• łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
• tarta bułka do panierowania,
• tłuszcz (np. smalec, olej, masło klarowane)
Sos pieczarkowy:
• 30 dag pieczarek,
• ok. 200 ml wody,
• sól, pieprz
• ok. 200 ml mleka,
• 1-2 łyżeczki mąki,
• natka pietruszki,
• tłuszcz (np. smalec, olej, masło klarowane)

Sposób przygotowania przepisu:

Ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem mielonym z sosem pieczarkowym

  • Ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem mielonym z sosem pieczarkowym1. Farsz:
    Pora drobno posiekać i podsmażyć, przestudzić. Do mięsa dodać natur vegetę, przestudzonego pora, natkę pietruszki dokładnie wymieszać.
    Ciasto ziemniaczane:
    Ziemniaki i czosnek ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, dodać masło i utłuc lub przetrzeć przez praskę na pure, przestudzić. Do przestudzonych ziemniaków dodać jajko i wyrobić. Jeśli jest potrzeba dodać trochę mąki.
    Ciasto podzielić na równe kulki (u mnie 9-10).
    Ręce posypać mąką, każdą kulkę spłaszczyć, nakładać porcję farszu i dokładnie formować kotleciki zawijając brzegi, tak aby farsz znalazł się w środku. Możemy uformować owalny lub okrągły kotlet. Kotlety panierować w bułce, delikatnie obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, a następnie przełożyć do nagrzanej brytfanki i piec w piekarniku rozgrzanym do ok. 190°C przez ok. 25minut pod przykryciem, a następnie ok. 10 odkryte.
  • sos pieczarkowy2. Sos pieczarkowy:
    Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Pieczarki kroimy na plasterki, wrzucamy na tłuszcz, dusimy aż zmiękną i puszczą sok. Następnie wlewamy wodę (ja daję ciepłą) i doprawić solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę dusić. W mleku rozpuścić mąkę i wlać powoli na patelnię ciągle mieszając, aby nie było grudek. Podgrzać do wrzenia i chwilę gotować na małym ogniu mieszając co jakiś czas, aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Na koniec dodać posiekana natkę pietruszki.
    Kotlety polać sosem. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mielonedanie główneMama mnie nauczyłana każda okazjęsos pieczarkowytanie daniekuchnia babcidanie z ziemniakówdla łasuchów

Komentarze

Podobne przepisy

Ziemniaczane lilie.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ziemniaczane lilie z mięsem mielonym

Niesamowicie smaczne i proste danie...

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Dodane przez: Zoosia

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Idealne na obiad dla osób, które...

Muszelki nadziewane mięsem mielonym

Dodane przez: EmciaPichci

Muszelki nadziewane mięsem mielonym

Prosty w przygotowaniu obiad, ale...

Tortilla z sosem i mięsem mielonym

Dodane przez: Antolka

Tortilla z sosem i mięsem mielonym

Inspiracją do tego dania był sos...

kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Dodane przez: termac1160

kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

( na około 8-10 szt)

Kotlety ziemniaczane  w sosie pieczarkowym.

Dodane przez: kasienka

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym.

W łatwy i prosty sposób można nimi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE