Ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem mielonym z sosem pieczarkowym

5 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób

To łatwe i pyszne danie rodzinne. Moi najbliżsi bardzo je lubią. Do przygotowania kotletów możemy również wykorzystać ugotowane ziemniaki które zostały z obiadu.

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Składniki: na 9-10 kotletów
    Ciasto ziemniaczane:
    • 800 g ziemniaków (waga po obraniu),
    • 2 ząbki czosnku,
    • 50 g masła,
    • odrobina soli,
    • mąka (opcjonalnie),
    farsz:
    • 400 g mięsa mielonego (u mnie z kurczaka),
    • kawałek pora ( ok. 5cm),
    • płaska łyżeczka natur vegety (lub innej ulubionej przyprawy),
    • łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
    • tarta bułka do panierowania,
    • tłuszcz (np. smalec, olej, masło klarowane)
    Sos pieczarkowy:
    • 30 dag pieczarek,
    • ok. 200 ml wody,
    • sól, pieprz
    • ok. 200 ml mleka,
    • 1-2 łyżeczki mąki,
    • natka pietruszki,
    • tłuszcz (np. smalec, olej, masło klarowane)
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pieczarkowy

Ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem mielonym z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem mielonym z sosem pieczarkowym 1. Farsz:
    Pora drobno posiekać i podsmażyć, przestudzić. Do mięsa dodać natur vegetę, przestudzonego pora, natkę pietruszki dokładnie wymieszać.
    Ciasto ziemniaczane:
    Ziemniaki i czosnek ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, dodać masło i utłuc lub przetrzeć przez praskę na pure, przestudzić. Do przestudzonych ziemniaków dodać jajko i wyrobić. Jeśli jest potrzeba dodać trochę mąki.
    Ciasto podzielić na równe kulki (u mnie 9-10).
    Ręce posypać mąką, każdą kulkę spłaszczyć, nakładać porcję farszu i dokładnie formować kotleciki zawijając brzegi, tak aby farsz znalazł się w środku. Możemy uformować owalny lub okrągły kotlet. Kotlety panierować w bułce, delikatnie obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, a następnie przełożyć do nagrzanej brytfanki i piec w piekarniku rozgrzanym do ok. 190°C przez ok. 25minut pod przykryciem, a następnie ok. 10 odkryte.
  • sos pieczarkowy 2. Sos pieczarkowy:
    Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Pieczarki kroimy na plasterki, wrzucamy na tłuszcz, dusimy aż zmiękną i puszczą sok. Następnie wlewamy wodę (ja daję ciepłą) i doprawić solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę dusić. W mleku rozpuścić mąkę i wlać powoli na patelnię ciągle mieszając, aby nie było grudek. Podgrzać do wrzenia i chwilę gotować na małym ogniu mieszając co jakiś czas, aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Na koniec dodać posiekana natkę pietruszki.
    Kotlety polać sosem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować