To łatwe i pyszne danie rodzinne. Moi najbliżsi bardzo je lubią. Do przygotowania kotletów możemy również wykorzystać ugotowane ziemniaki które zostały z obiadu.
60 min
Dla 3 osób
Składniki:
Składniki: na 9-10 kotletów
Ciasto ziemniaczane:
• 800 g ziemniaków (waga po obraniu),
• 2 ząbki czosnku,
• 50 g masła,
• odrobina soli,
• mąka (opcjonalnie),
farsz:
• 400 g mięsa mielonego (u mnie z kurczaka),
• kawałek pora ( ok. 5cm),
• płaska łyżeczka natur vegety (lub innej ulubionej przyprawy),
• łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
• tarta bułka do panierowania,
• tłuszcz (np. smalec, olej, masło klarowane)
Sos pieczarkowy:
• 30 dag pieczarek,
• ok. 200 ml wody,
• sól, pieprz
• ok. 200 ml mleka,
• 1-2 łyżeczki mąki,
• natka pietruszki,
• tłuszcz (np. smalec, olej, masło klarowane)
Ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem mielonym z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Pora drobno posiekać i podsmażyć, przestudzić. Do mięsa dodać natur vegetę, przestudzonego pora, natkę pietruszki dokładnie wymieszać.
Ciasto ziemniaczane:
Ziemniaki i czosnek ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, dodać masło i utłuc lub przetrzeć przez praskę na pure, przestudzić. Do przestudzonych ziemniaków dodać jajko i wyrobić. Jeśli jest potrzeba dodać trochę mąki.
Ciasto podzielić na równe kulki (u mnie 9-10).
Ręce posypać mąką, każdą kulkę spłaszczyć, nakładać porcję farszu i dokładnie formować kotleciki zawijając brzegi, tak aby farsz znalazł się w środku. Możemy uformować owalny lub okrągły kotlet. Kotlety panierować w bułce, delikatnie obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, a następnie przełożyć do nagrzanej brytfanki i piec w piekarniku rozgrzanym do ok. 190°C przez ok. 25minut pod przykryciem, a następnie ok. 10 odkryte.
2.Sos pieczarkowy:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Pieczarki kroimy na plasterki, wrzucamy na tłuszcz, dusimy aż zmiękną i puszczą sok. Następnie wlewamy wodę (ja daję ciepłą) i doprawić solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę dusić. W mleku rozpuścić mąkę i wlać powoli na patelnię ciągle mieszając, aby nie było grudek. Podgrzać do wrzenia i chwilę gotować na małym ogniu mieszając co jakiś czas, aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Na koniec dodać posiekana natkę pietruszki.
Kotlety polać sosem. Smacznego!
Komentarze