ciasto orzechowe z brzoskwiniami

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 30 min

wykwintny deser dla smakoszy niebanalnych ciast z orzechami

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dkg cukru
    3 żółtka
    8 białek
    20 dkg orzechów włoskich
    10 dkg wiórków kokosowych
    10 dkg rodzynek
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    1i1/2 kostki masła
    2 budynie śmietankowe z cukrem
    5 żółtek
    puszka brzoskwiń
    oraz
    paczka biszkoptów
    szklanka mocnego naparu z kawy
    polewa czekoladowa lub czekolada rozpuszczona w łyżce mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto orzechowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ubitych białek dodać cukier. Gdy będzie sztywna wymieszać z żółtkami, wiórkami kokosowymi, orzechami, rodzynkami, mąką z proszkiem do pieczenia. Upiec osobno dwa placki.
    Osączone brzoskwinie pokroić w kostkę. Na soku ugotować budyń (będzie bardzo gęsty). Masło utrzeć z żółtkami, dodać wystudzony budyń. Pierwszy placek posmarować połową kremu, na to biszkopty nasączone kawą, resztę kremu, pokrojone brzoskwinie. Przykryć drugim plackiem. Dekorować polewą czekoladową.

Porady

Ciasto lepiej smakuje po schłodzeniu, na drugi dzień. Wyróżnia się wśród innych wypieków i zawsze najszybciej "znika" z półmisków i talerzyków. Można dodać 20ml wódki lub 10 ml spirytusu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować