Karpatka z kremem cytrynowym

4.49 (196 ocen)

Smakuje - wybornie ...

Składniki:

  • CIASTO:
    1 szkl wody
    1/2 kostki margaryny
    1 szkl mąki
    4jajka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej mąkę i energicznie ucierać aż znikną grudki, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując, na koniec dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec ok 40- 45 min w 200 stopniach.

    KREM:
    3 szkl mleka
    4 łyżi mąki pszennej
    4 łyżi mąki ziemniaczanej
    cukier waniliowy
    Zagotować 2 szkl mleka, w pozostałym mleku rozrobić obie mąki i cukier waniliowy. Wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszając pogotować . Ostudzić.

    1/2 margaryny
    3/4 szkl cukru pudru
    Miękką margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać chłodny budyń i miksować, w trakcie dodać soku z cytryny ( ewentualnie kwasku cytrynowego) i 2 krople aromatu cytrynowego.
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Karpatka Desery

Karpatka z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeden z upieczonych płatów ciasta smarujemy kremem, a drugim przykrywamy. Następnie całość posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować