Karpatka

4.5 (201 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto to jest w mojej rodzinie od dawna i przypomina mi smak mojego dzieciństwa, zawsze super smakuje i jest może trochę pracochłonne ale warto. Mi osobiście smakuje podobnie jak napoleonka

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • Ciasto:
    • 1 szklanka wody
    • 0,5 kostki margaryny
    • 1 szklanka mąki
    • 5 jajek

    Krem:
    • 0,5l mleka
    • 1 szklanka cukru
    • 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • Dowolny zapach wg uznania

Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Karpatka Desery

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Wodę z margaryną zagotować, dodać mąki stale mieszając aż będzie gładka masa( ok. 1 min.). Przestudzić
    Wkręcić w to 5 całych jajek. Ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 placki. Każdy piec ok. 45 minut w prodiżu aż będą miały złoty kolor. Prodiż nasmarować margaryną i wysypać bułka tartą i wyłożyć jedną część ciasta. Lekko widelcem można pozaciągać takie „zadziorki” wtedy po upieczeniu fale będą większe. Placki po upieczeniu wystudzić i przełożyć masą
  • 2. MASA:
    Z 0,5l mleka odlać trochę i rozbić mąkę. Resztę mleka z cukrem rozpuszczonym zagotować i na gotujące się mleko już na małym ogniu stopniowo dolewać mleko z mąką cały czas energicznie mieszając aż powstanie budyń. Budyń przestudzić by był bardzo lekko ciepły.
  • 3. Masło utrzeć z 1 żółtkiem i dodawać stopniowo budyń nadal ucierająć. Dodać zapach. Jeden placek posmarować masą i przykryć drugim plaskiem a na wierzch posypać cukrem pudrem.

Porady

Można także upiec placki z przepisu powyżej a krem zrobić taki kupiony w sklepie wg przepisu z opakowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować