Karmelowe tartaletki z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Karmelowe tartaletki z czekoladą to kolejna propozycja dla miłośników czekolady! Kruche, czekoladowe ciastko z czekoladową skorupką skrywa w sobie przepyszny krem karmelowy.. czy można chcieć czegoś więcej?! Następnym razem zrobię je ze słonym karmelem i do środka schowam orzechy

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦225 g mąki tortowej
    ◦3 łyżki cukru pudru
    ◦2 łyżki kakao
    ◦125 g masła
    ◦1 żółtko
    ◦2 łyżki lodowatej wody


    Składniki na masę karmelową:
    ◦130 g cukru
    ◦160 ml śmietanki 30%
    ◦80 g masła


    Dodatkowo:
    ◦200 g czekolady (mleczna/deserowa/gorzka)
    ◦biała czekolada do dekoracji
    ◦kakao do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Karmelowe tartaletki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta na tartaletki:

    W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao i posiekane masło i ucieramy, aż składniki konsystencją będą przypominać bułkę tartą. Dodajemy żółtko i bardzo zimną wodę, mieszamy. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat/stolnicę i wyrabiamy aż będzie gładkie. Formujemy kulę, przykrywamy folią i na 30 minut chowamy do lodówki.


    Przygotowanie masy karmelowej:

    Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier i na małym ogniu podgrzewamy go aż się rozpuści. Cukier musimy często mieszać i pilnować by się nie przypalił. Rozpuszczony cukier ma mieć jasnozłoty kolor. Jeśli karmel będziemy podgrzewać zbyt długo będzie miał ciemny kolor i lekko gorzkawy smak!

    Do rozpuszczonego cukru wlewamy ostrożnie śmietankę i często mieszając gotujemy przez 3-4 minuty aż masa będzie gładka.

    Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, mieszamy aż masło się rozpuści. Masę karmelową odstawiamy do ostygnięcia.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

    Schłodzone ciasto, dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).

    Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch lub kaszę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze przez ok. 5-7 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

    Wystudzone tartaletki, wyjmujemy z foremek. Napełniamy je masą karmelową tak do ¾ wysokości i wstawiamy na 15-20 minut do lodówki.

    W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy ją aby przestygła i lekko zgęstniała.

    Na krem karmelowy nakładamy rozpuszczoną czekoladę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej całą noc).

    Tartaletki przechowujemy w lodówce.

    Przed podaniem można posypać startą, białą czekoladą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować