Karkówka z jabłkami

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dostałam od koleżanki. Wcześniej nie przyszło mi do głowy, żeby jabłka dodać do mięsa. Karkówka jest pyszna, miękka i soczysta. Sos też jest super. Każdemu radzę spróbować!

Składniki:

  • ● 1 kg karkówki
    ● 3-4 duże jabłka
    ● 2 duże keczupy
    ● olej
    ● sól
    ● pieprz
    ● czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka z jabłkami 1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym
    ręcznikiem kuchennym
    i kroimy na kotlety (nie
    rozbijamy). Nacieramy solą, pieprzem
    i oprószamy odrobiną
    czosnku granulowanego. Odstawiamy
    minimum na godzinę,
    a najlepiej na noc, żeby mięso
    się przemacerowało.
  • Karkówka z jabłkami 2. Blaszkę do pieczenia ciast
    lub duże naczynie żaroodporne
    smarujemy olejem lub wykładamy
    papierem do pieczenia.
    Układamy kotlety jeden obok
    drugiego. Jabłka myjemy, obieramy
    i kroimy na plastry grubości
    ok. 1/2 cm. Wykrawamy
    gniazda nasienne. Plastry układamy
    ściśle obok siebie, zakrywając
    całe mięso.
  • Karkówka z jabłkami 3. Jabłka dokładnie zalewamy
    keczupem. Pieczemy półtorej
    godziny w temp. 180 °C. Podajemy z ziemniaczkami pieczonymi
    lub smażonymi na patelni
    oraz ulubioną surówką.

Porady

W oryginalnym przepisie robi się mieszankę: pół keczupu pikantnego i pół łagodnego. Ale według własnego gustu można użyć tylko jednego rodzaju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować