Karkówka pieczona z jabłkami i cynamonem

4.5 (165 ocen)

  • 2 godz.

Takiego połączenia smaków i aromatów po prostu trzeba spróbować!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg karczku wieprzowego,
    2 – 3 jabłka,
    Na marynatę:
    3 łyżki soli,
    1 łyżeczka cynamonu,
    3 łyżki rozmarynu,
    2 łyżeczki cząbru,
    3 łyżeczki czarnego pieprzu,
    3 łyżki octu balsamicznego,
    50 ml wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pieczona z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sól i przyprawy mieszamy ze sobą i dokładnie nacieramy nimi sztukę mięsa. Tak przygotowaną karkówkę przekładamy do naczynia, szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na 2 doby.
  • image-1kuctpw 2. Po wyjęciu mięsa z lodówki, nacinamy je z wierzchu – wzdłuż, w około 1 cm odstępach.
    Przygotowujemy jabłka – myjemy ( nie obieramy), kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w paski. Jabłka wkładamy w nacięcia. Całość obwijamy sznurkiem wędliniarskim.
  • 3. Tak przygotowaną karkówkę, wkładamy do rękawa, następnie do naczynia żaroodpornego.
    Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 90 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować