Wspaniałe danie które rozgrzeje Ci w jesienno-zimowe chłodne dni.POLECAM
60 min
Składniki:
1kg karkówki z dzika
300 g grzybów czerwonych łebków
1 marchewka
1 pietruszka
2 cebula
200 g selera
szklanka bulionu
1/4 szklanki wina do dziczyzny
sól i pieprz do smaku
przyprawa do dziczyzny
oliwa
Karkówka z dzika w intenswnym sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę myjemy,osuszamy ręcznikiem i kroimy na plastry.Mięso doprawiamy przyprawami (według uznania) i obsmażamy z obu stron,karkówkę zalewamy bulionem oraz winem i dusimy na wolnym ogniu pod przekryciem.Cebulkę kroimy w piórka,marchewkę i pietruszkę w krążki,seler w kosteczkę,warzywa dodajemy do duszącego się mięsa.Pod koniec gdy mięsko będzie już miękkie dodajemy grzybki(ja dodałam czerwone łebki ale mogą być tez inne) i dusimy jeszcze przez ok.20 minut.
Karkówkę można podawać z kluskami śląskimi i tartymi buraczkami.
SmaczneGO
Komentarze