REKLAMA

Karkówka w sosie grzybowym

wyświetlono: 1546 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Miękkie mięso, w aromatycznym sosie ze świeżych grzybów leśnych.

opublikowany: 20.10.2015
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • plastry karkówki wieprzowej
    spora garść grzybów leśnych ( borowiki, kozaki, maślaki)
    2 łyżki śmietany (najlepiej do sosu)
    mąka
    olej do smażenia
    sól
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy
Ocena:

(średnia 4.5 z 150 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę natrzeć solą i pieprzem, Obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni z dwóch stron,
  • 2. Mięso podlać wodą, dusić, co chwilę przewracając mięso, aby się nie przypaliło.
  • 3. Grzyby oczyścić, pokroić w średnią kostkę, wrzucić do duszonego mięsa. Również co jakiś czas mieszać.
  • 4. Gdy mięso i grzyby zmiękną, dodać śmietanę i energicznie wymieszać ją. Zagotować, doprawić sos przyprawami. Podawać z gorącymi ziemniakami lub kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kasia Pichci IMG_20180925_060836

Karkówka w sosie śmietanowo grzybowym

Tak przygotowany sos nie tylko pasuje do karkówki ale również do innych mięs i makaronów.

kategoria: Dania główne Sosy opublikowany: 03.10.2018 | wyświetlono: 2663 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: zzewa IMG_20200912_181903

Karkówka w sosie grzybowym

pyszna mięciutka karkóweczka z leśną nutą

kategoria: Dania główne opublikowany: 29.09.2012 | wyświetlono: 14794 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 0
Dodane przez: Smaki Nati Smaki Nati

Karkówka w sosie grzybowym

Grzyby nadają daniu niesamowity smak

kategoria: Dania główne opublikowany: 07.06.2016 | wyświetlono: 512 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE