karkówka w sosie pomarańczowo miodowym

4.5 (179 ocen)

Propozycja na wyśmienity obiad

Składniki:

  • 500 g. karkówki
    1 szklanka soku pomarańczowego
    3 łyżki płynnego miodu
    1 łyżka mąki+mąka do obtoczenia mięsa
    olej do smażenia
    Marynata:
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka przyprawy do karkówki
    1 łyżka przyprawy ognistej do grilla
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Sosy

Karkówka w sosie pomarańczowo miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć , osuszyć ręcznikiem papierowym , pokroić w plastry.Składniki marynaty połączyć razem przelać do mięsa , wymieszać rękoma by każdy kawałek był oblepiony przyprawami.
    Przykryć folią spożywczą odstawić do lodówki na 2-3 h.
  • 2. na patelni rozgrzać olej ,zamarynowane mięso obtaczać w mące , smażyć na rumiano z obu stron.
    Przełożyć do garnka , wlać sok pomarańczowy oraz miód , resztę dopełnić wodą tyle by zakrywała mięso. Dusić 30 min na wolnym ogniu , łyżkę mąki wymieszać z 3 łyżkami wody i odrobiną sosu , przelać do garnka , dusić jeszcze chwilkę aż sos ładnie zgęstnieje. ( w razie potrzeby doprawić sos do smaku , u mnie ładnie przeszedł karkówką i nie potrzebował przypraw)
  • 3. Podawać np. z kaszą gryczaną i warzywami. ( u mnie gotowany brokuł)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować