Karkówka w sosie pomarańczowo miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć , osuszyć ręcznikiem papierowym , pokroić w plastry.Składniki marynaty połączyć razem przelać do mięsa , wymieszać rękoma by każdy kawałek był oblepiony przyprawami.
Przykryć folią spożywczą odstawić do lodówki na 2-3 h.
2.na patelni rozgrzać olej ,zamarynowane mięso obtaczać w mące , smażyć na rumiano z obu stron.
Przełożyć do garnka , wlać sok pomarańczowy oraz miód , resztę dopełnić wodą tyle by zakrywała mięso. Dusić 30 min na wolnym ogniu , łyżkę mąki wymieszać z 3 łyżkami wody i odrobiną sosu , przelać do garnka , dusić jeszcze chwilkę aż sos ładnie zgęstnieje. ( w razie potrzeby doprawić sos do smaku , u mnie ładnie przeszedł karkówką i nie potrzebował przypraw)
3.Podawać np. z kaszą gryczaną i warzywami. ( u mnie gotowany brokuł)
Komentarze