Karkówka w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę myjemy, kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Olej mieszamy z przeciśniętymi przez praskę czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Mięso wkładamy do pojemnika, obtaczamy w marynacie i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie podsmażamy mięso z obu stron na rumiano i zdejmujemy z ognia. Kapustę odciskamy i szatkujemy, a pieczarki i cebulę kroimy w paski. Pomidory sparzamy wrzątkiem ,obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.Na pozostałym tłuszczu z patelni podsmażamy kapustę z pieczarkami, cebulą i pomidorami. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i tymianek. Dusimy około 15 minut.
2.Po tym czasie do naczynia żaroodpornego wkładamy podsmażoną kapustę, na nią układamy plastry karkówki. Naczynie przykrywamy pokrywą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190C godzinę.
Komentarze