Karkówka w kapuście

4.5 (197 ocen)

Mój mąż był zachwyconą tą karkówką. Takie danie jest bardzo sycące i smaczne.

Składniki:

  • 70 dag karkówki
    40 dag kapusty kiszonej
    20 dag pieczarek
    1 duża cebula
    2 pomidory
    listek laurowy
    2 ziarenka pieprzu
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki tymianku
    2 ząbki czosnku

    Marynata:
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki przyprawy do karkówki
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Karkówka w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18drvfr 1. Karkówkę myjemy, kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Olej mieszamy z przeciśniętymi przez praskę czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Mięso wkładamy do pojemnika, obtaczamy w marynacie i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie podsmażamy mięso z obu stron na rumiano i zdejmujemy z ognia. Kapustę odciskamy i szatkujemy, a pieczarki i cebulę kroimy w paski. Pomidory sparzamy wrzątkiem ,obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.Na pozostałym tłuszczu z patelni podsmażamy kapustę z pieczarkami, cebulą i pomidorami. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i tymianek. Dusimy około 15 minut.
  • image-297a9ql 2. Po tym czasie do naczynia żaroodpornego wkładamy podsmażoną kapustę, na nią układamy plastry karkówki. Naczynie przykrywamy pokrywą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190C godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować