Karkówka pod pierzynką

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 10 min

To smaczna, nietuzinkowa forma podania zwykłej zdawać by się mogło karkówki. Polecam wypróbowanie przepisu. jest smaczny i nadaje się na specjalne okazje.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • kotlety z karkówki - sztuk tyle ile porcji chcemy przygotować

    1-2 marchwie

    pora

    majonez

    około 15 dkg żółtego sera

    przyprawy: pieprz, sól i curry
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety grubości około 1-1,5 cm rozbijamy lekko, posypujemy solą , pieprzem i curry.Układamy je niezbyt luźno na blasze. Z karkówki w trakcie pieczenia będzie wytapiał się tłuszcz a ona sama lekko skurczy.Posiekany w krążki por układamy na kotlety, następnie utartą na grubych lub cienkich oczkach (w zależności od tego jak sami wolimy) marchew
  • 2. Smarujemy majonezem. Warstwa nie powinna być zbyt gruba a majonez nie może być za rzadki. Świetnie nada się Hellmanns lub podobnej gęstości majonez. Ja używam Vita Star z żółto-czerwoną etykietą z Kauflandu. Jest smaczny i bardzo gęsty. Ostatnią warstwą jest warstwa żółtego sera. Ucieramy go na grubych oczkach i posypujemy steki.
  • 3. Tak przygotowane kotlety wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 50 minut. Podczas pieczenia jak wspomniałam wytopi się tłuszcz a kotlety stracą na wielkości co naturalne.
  • 4. Po 50 minutach wyłączamy piekarnik i na około 2-3 minuty dajemy odpocząć karkówce. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami lub domowymi frytkami choć tradycyjne puree ziemniaczane jest równie odpowiednie. Podajemy oczywiście na gorąco. Najlepiej smakuje świeżo upieczona dlatego najczęściej gości w naszym domu w swiąteczne lub niedzielne obiady kiedy wszyscy siedzimy razem przy stole i nie trzeba na nikogo czekać ani podgrzewać.

Porady

uważajmy zeby nie przesuszyć karkówki, używajmy gęstego, dobrego majonezu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować