Karkówka po cygańsku

4.48 (162 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Karkówka to chyba moje ulubione mięso - po długim pieczeniu lub duszeniu, dosłownie rozpływa się w ustach i za każdym razem smakuje doskonale :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • dla 3 osób:
    600 g karkówki
    150 g pikantnego ketchupu
    3 duże ogórki konserwowe
    2 cebule
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz, ostra papryka

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 6 równych kotletów. Każdy z nich nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i obsmażamy kotlety, aż do zarumienienia. Przekładamy na talerz, polewamy ketchupem i dokładnie w nim obtaczamy nasze kotlety.
  • 2. Na patelnię ze smażenia mięsa dodajemy drugą łyżkę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy, aż cebulka zmięknie (ok. 5 minut). Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż w cienkie plastry.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę podsmażonej cebuli. Na nią kładziemy kotlety wraz z ketchupem, następnie plasterki ogórków, a na koniec resztę cebuli. Pieczemy pod przykryciem 90 minut w 190 stopniach. Podajemy z puree ziemniaczanym. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować