W moim domu na świątecznym stole nie może zabraknąć pieczonej karkówki z duszonymi grzybami. Oczywiście nie jest to sezon na grzyby leśne (a takie właśnie są na zdjęciu) ale zawsze można poratować się
Karkówka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karczek myjemy i osuszamy reczniczkiem papierowym. Przygotowujemy marynatę. Ziele angielskie i pieprz rozgniatamy w mozdzierzu, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieloną słodką paprykę, musztardę, majeranek, sól oraz oliwę i mieszamy. Karkówkę dokładnie nacieramy z każdej strony, przekładamy do naczynia, przykrywamy i wstawiamy na 10-12 godzin do lodówki.
Najczęściej marynuję wieczorem a następnego dnia karkówkę przekładam do naczynia żaroodpornego, obkładam cebulką pokrojoną w piórka oraz listkami laurowymi, przykrywam folią i piekę tak przez 1 godzine i 15 minut. Ostatnie 15 minut dopiekam bez przykrycia.
Pieczarki duszone:
Peczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, cebulkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki oraz cebulę i całość dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i piprzem. Zaciągamy wszystko mąką rozrobioną ze śmietaną. Jeszcze chwilę gotujemy i zestawiamy z ognia.
Upieczoną karkówkę kroimy w plastry, polewamy duszonymi pieczarkami i podajemy na gorąco.
Komentarze