Sposób przygotowania karczku na obiad, wersja bez marynowania mięsa.

Składniki:

  • ok 1 kg karczku
    1 cebula
    tłuszcz do smażenia
    ostra papryka, pieprz, sól, ,przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oczyszczone mięso 1. Mięso oczyścić.
  • Obsmażanie mięsa 2. Mięso posolić, położyć na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć z każdej strony.
  • Podlane wodą mięso, posypane z wierzchu ostra papryką 3. Gdy mięso obsmażymy z każdej strony, podlać wodą, posypać z wierzchu ostrą papryką,przykryć. Mięso podlewać wodą co jakiś czas.
  • Karczek pokroić na plastry gr 1cm 4. Mięso ostudzić, pokroić na plastry gr 1cm, ułożyć na patelni.
  • Karczek posypać cebulką pokrojoną w piórka 5. Cebulkę pokroić w piórka, ułożyć na mięsie. Posypać z wierzchu ostrą papryką, ,przyprawa uniwersalna, pieprzem, przykryć. Dusić.

Porady

W momencie dodawania cebuli można dodać kawałeczek papryczki tao-tao oczyszczonej z pestek (max 1cm). Jednakże należy uważać gdyż jest ona bardzo ostra. Po upływie 20 min wyjąć ją i wyrzucić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować