Kalafior kiszony jak ogórki

0 (0 ocen)

  • 10 min

Kiszony kalafior jest pysznym i zdrowym dodatkiem do obiadu, kanapek, sałatek - smakuje jak kiszone ogórki, ale jest znacznie bardziej chrupiący i raczej nie zmięknie w trakcie przechowywania, jak czasami dzieje się z kiszonymi ogórkami.

  • 10 min

Składniki:

  • kalafior 1 duży
    sól morska 3 łyżki
    gorąca woda 3 litry
    czosnek duża główka
    koper świeży z kwiatem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kalafior kiszony jak ogórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ok2cht 1. Kalafiora podzielić na małe różyczki, umyć i pozostawić na sicie do zupełnego odcieknięcia.
    Zagotować wodę i rozpuścić w niej sól morską.
    Obrać ząbki czosnku i pokroić w plastry.
    Umyć i osączyć łodygi kopru wraz z kwiatem.

    Do wyparzonych słoików wkładać różyczki kalafiora przekładając kawałkami kopru i czosnkiem.
    Kiedy słoik jest wypełniony zalać gorącą solanką, zakręcić niezbyt szczelnie i odstawić do fermentacji na kilka dni w temp. pokojowej.

    Słoiki najlepiej ustawić w szerokiej płaskiej misce lub każdy osobno w mniejszych pojemnikach, ponieważ podczas kwaszenia zalewa buzuje i wycieka ze słoika.

    Po zupełnym ukiśnięciu, kiedy kalafior ma już odpowiednio kwaśny smak, a zalewa zrobi się mlecznobiała - wytrzeć do sucha brzegi słoików i zmienić nakrętki na czyste. Dokładnie zakręcić słoiki i odstawić w ciemne i zimne miejsce lub wcześniej zapasteryzować 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować