Kiszony kalafior jest pysznym i zdrowym dodatkiem do obiadu, kanapek, sałatek - smakuje jak kiszone ogórki, ale jest znacznie bardziej chrupiący i raczej nie zmięknie w trakcie przechowywania, jak czasami dzieje się z kiszonymi ogórkami.
10 min
Składniki:
kalafior 1 duży
sól morska 3 łyżki
gorąca woda 3 litry
czosnek duża główka
koper świeży z kwiatem
Kalafior kiszony jak ogórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora podzielić na małe różyczki, umyć i pozostawić na sicie do zupełnego odcieknięcia.
Zagotować wodę i rozpuścić w niej sól morską.
Obrać ząbki czosnku i pokroić w plastry.
Umyć i osączyć łodygi kopru wraz z kwiatem.
Do wyparzonych słoików wkładać różyczki kalafiora przekładając kawałkami kopru i czosnkiem.
Kiedy słoik jest wypełniony zalać gorącą solanką, zakręcić niezbyt szczelnie i odstawić do fermentacji na kilka dni w temp. pokojowej.
Słoiki najlepiej ustawić w szerokiej płaskiej misce lub każdy osobno w mniejszych pojemnikach, ponieważ podczas kwaszenia zalewa buzuje i wycieka ze słoika.
Po zupełnym ukiśnięciu, kiedy kalafior ma już odpowiednio kwaśny smak, a zalewa zrobi się mlecznobiała - wytrzeć do sucha brzegi słoików i zmienić nakrętki na czyste. Dokładnie zakręcić słoiki i odstawić w ciemne i zimne miejsce lub wcześniej zapasteryzować 20 minut.
Komentarze