Kiszony kalafior

4.49 (170 ocen)

  • 30 min

Doskonały do sałatek i mięs.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 1 słój litrowy:

    1/2 kalafiora
    2 słupki chrzanu
    2 ziarna ziela angielskiego
    3 ziarna pieprzu czarnego
    1 ziarno jałowca
    1 liść laurowy
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki gorczycy białej
    4 gałązki kopru bez nasion
    500 ml gorącej wody
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszony kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora podzielić na różyczki i ułożyć w słoju a następnie dodać przyprawy.
    Wodę zagotować i rozpuścić w niej sól-zalać kalafiora w słoju.
    Zakręcić słoik ale nie do końca aby gaz uwalniający sie z kiszenia mógł ulatywać.
    Po tygodniu kalafior gotowy.

Porady

Lepiej jest zalewac kalafiora gorącą woda bo jest wtedy bardziej aromatyczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować