Dziś propozycja na obiad troszkę bardziej wyrafinowana . Kacza pierś duszona w czerwonych owocach, z których potem przyrządzamy wspaniały sos z dodatkiem czerwonego wina…Dopełnieniem są kluseczki gnocchi…Po prostu palce lizać.
Składniki:
Kaczka:
1 op mrożonek Mieszanka owocowa firmy hortex
4 kacze piersi ( u mnie były bardzo mało w sumie ważyły około 530g)
Kacza pierś w czerwonych owocach z winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kaczka Kaczkę kładziemy na rozgrzaną patelnie grillową skórą do dołu i wytapiamy tłuszcz. Smażymy około 7-10 minut aż skóra będzie złota, chrupiąca a tłuszczyk się wytopi
2. Mięso kaczki doprawiamy solą i pieprzem
3. Owoce wrzucamy do rękawa do pieczenia i posypujemy je 1 łyżeczką cukru, układamy na nich piersi – skórą do góry ! Zamykamy rękaw.
4. Rękaw wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni (góra-dól) i pieczemy około 1 godz. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze przez około 25-30 minut.
5. Sos Owoce i płyn spod kaczki przelewamy do rondelka, dodajemy sól, cukier, wino. I doprowadzamy do wrzenia. gotujemy około 7 minut na mocnym ogniu – często mieszając by nie przypalić sosu. Do wody dodajemy mąkę i mieszamy , dodajemy do sosu mieszamy. Wyłączamy sos
6. Gnocchi Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach do momentu aż będa miękkie. Odcedzamy obieramy i przeciskamy dokładnie przez praskę. Stolnicę opruszamy lekko mąką, kładziemy na nią ziemniaki dodajemy przesianej mąki, W środku wykonujemy dołek do którego wbijamy jajko. Delikatnie ugniatamy ciasto. Ciasto będzie lekko klejące.
7. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałeczki formujemy kuleczki, i za pomocą widelca wytłaczamy delikatnie wzór.
Kluseczki gotujemy na osolonym wrzątku do momentu ich wypłynięcia.
Na talerze ukłądamy kaczkę kluseczki i polewamy sosem
Komentarze