Pyszne, lekkie ciasto z dodatkiem owoców, idealne na lato.
Składniki:
Ciasto:
5 dużych jajek
nieco ponad pół szkl cukru zwykłego lub drobnego do wypieków
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
Masa mleczna:
nieco ponad pół szkl mleka
nieco ponad pół szkl cukru zwykłego
200g masła
mleko pełne w proszku
Dodatkowo:
1,5 – 2 szkl dowolnych owoców, mrożonych, świeżych lub z kompotu (w przepisie użyto jeżyn oraz wydrylowanych wiśni i czereśni z kompotu)
pół szkl wody z sokiem z cytryny
polewa czekoladowa
Jasny biszkopt z mleczną masą i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier, a następnie po kolei żółtka. Mąki mieszamy, przesiewamy i porcjami dodajemy do ciasta, mieszając drewnianą łyżką. Papierem do pieczenia wykładamy tylko dno formy o wym. 30x20cm lub tortownicy o średnicy 28cm.. Wlewamy ciasto do formy, pieczemy około 35 minut w temp. 160 - 170 ºC. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika, bez wyjmowania z formy upuszczamy go na podłogę z wysokości pół metra i odstawiamy do uchylonego piekarnika do całkowitego ostygnięcia.
2.Masa: zagotowujemy mleko, wsypujemy do niego cukier, mieszamy do rozpuszczenia i zdejmujemy z ognia. Studzimy. Masło ucieramy do białości, następnie porcjami dodajemy zimne mleko i ciągle ucierając, wsypujemy powoli mleko w proszku do momentu, aż masa zgęstnieje (ok. 1,5 – 2 szkl mleka w proszku). Dodajemy do masy owoce, mieszamy (jeśli mamy owoce z kompotu, wcześniej osączamy je na sitku).
3.Biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Z wody i soku z cytryny robimy poncz i nasączamy pierwszy blat, po czym wykładamy na niego masę mleczną z owocami. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go resztą ponczu i wierzch smarujemy polewą czekoladową.
Porady
Z mleczną masą najlepiej komponują się owoce raczej kwaśne niż słodkie, np. wiśnie, borówki. Możemy pominąć nasączanie blatów ciasta.
Komentarze