Jasny biszkopt z mleczną masą i owocami

4.5 (152 ocen)

Pyszne, lekkie ciasto z dodatkiem owoców, idealne na lato.

Składniki:

  • Ciasto:

    5 dużych jajek
    nieco ponad pół szkl cukru zwykłego lub drobnego do wypieków
    3/4 szkl mąki pszennej
    1/4 szkl mąki ziemniaczanej

    Masa mleczna:

    nieco ponad pół szkl mleka
    nieco ponad pół szkl cukru zwykłego
    200g masła
    mleko pełne w proszku

    Dodatkowo:

    1,5 – 2 szkl dowolnych owoców, mrożonych, świeżych lub z kompotu (w przepisie użyto jeżyn oraz wydrylowanych wiśni i czereśni z kompotu)
    pół szkl wody z sokiem z cytryny
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Jasny biszkopt z mleczną masą i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier, a następnie po kolei żółtka. Mąki mieszamy, przesiewamy i porcjami dodajemy do ciasta, mieszając drewnianą łyżką. Papierem do pieczenia wykładamy tylko dno formy o wym. 30x20cm lub tortownicy o średnicy 28cm.. Wlewamy ciasto do formy, pieczemy około 35 minut w temp. 160 - 170 ºC. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika, bez wyjmowania z formy upuszczamy go na podłogę z wysokości pół metra i odstawiamy do uchylonego piekarnika do całkowitego ostygnięcia.
  • 2. Masa: zagotowujemy mleko, wsypujemy do niego cukier, mieszamy do rozpuszczenia i zdejmujemy z ognia. Studzimy. Masło ucieramy do białości, następnie porcjami dodajemy zimne mleko i ciągle ucierając, wsypujemy powoli mleko w proszku do momentu, aż masa zgęstnieje (ok. 1,5 – 2 szkl mleka w proszku). Dodajemy do masy owoce, mieszamy (jeśli mamy owoce z kompotu, wcześniej osączamy je na sitku).
  • 3. Biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Z wody i soku z cytryny robimy poncz i nasączamy pierwszy blat, po czym wykładamy na niego masę mleczną z owocami. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go resztą ponczu i wierzch smarujemy polewą czekoladową.

Porady

Z mleczną masą najlepiej komponują się owoce raczej kwaśne niż słodkie, np. wiśnie, borówki. Możemy pominąć nasączanie blatów ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować