Ciasto Jamajka

4.96 (162 ocen)

Pyszne ciasto z bananami i masą śmietanową :-)

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl cukru
    1 budyń czekoladowy
    2 łyżki kakao
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
    szczypta soli

    Masa śmietanowa:
    1/2 l śmietanki kremowej 30-36%
    1 serek wanilinowy homogenizowany (150 g)
    4 łyżki cukru pudru
    1 cukier wanilinowy
    4 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w 1/3 szklanki wody lub mleka)

    Dodatkowo:
    dżem z czarnej
    ok. 1 kg dojrzałych bananów
    sok z 1/2 cytryny
    3 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 4 i 1/2 szklanki wody
    starta czekolada lub posypka czekoladowa na wierzch

Wystaw ocenę:

4.96 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto jamajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, później po jednym żółtku Wsypujemy przesiany budyń z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25cm). Pieczemy w temp. 180*C ok. 30 - 35 min. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
  • 2. Masa śmietanowa:
    Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy serek waniliowy. Całość łączymy ze schłodzoną rozpuszczoną żelatyną
  • 3. Przełożenie ciasta:
    Biszkopt nasączamy i smarujemy cienką warstwą dżemu. Banany kroimy wzdłuż na pół, nacieramy sokiem z cytryny i układamy na biszkopcie posmarowanym dżemem. Na banany wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na 15-20 min, aby się mocniej się ścięła. Na galaretkę wykładamy większą część masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem. Na biszkopcie rozsmarowujemy pozostałą masę i posypujemy startą czekoladą lub posypką czekoladową. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować