Masa śmietanowa:
1/2 l śmietanki kremowej 30-36%
1 serek wanilinowy homogenizowany (150 g)
4 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
4 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w 1/3 szklanki wody lub mleka)
Dodatkowo:
dżem z czarnej
ok. 1 kg dojrzałych bananów
sok z 1/2 cytryny
3 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 4 i 1/2 szklanki wody
starta czekolada lub posypka czekoladowa na wierzch
Ciasto jamajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, później po jednym żółtku Wsypujemy przesiany budyń z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25cm). Pieczemy w temp. 180*C ok. 30 - 35 min. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
2.Masa śmietanowa:
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy serek waniliowy. Całość łączymy ze schłodzoną rozpuszczoną żelatyną
3.Przełożenie ciasta:
Biszkopt nasączamy i smarujemy cienką warstwą dżemu. Banany kroimy wzdłuż na pół, nacieramy sokiem z cytryny i układamy na biszkopcie posmarowanym dżemem. Na banany wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na 15-20 min, aby się mocniej się ścięła. Na galaretkę wykładamy większą część masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem. Na biszkopcie rozsmarowujemy pozostałą masę i posypujemy startą czekoladą lub posypką czekoladową. Schłodzić w lodówce.
Komentarze