Jajka w pikantnym sosie curry

0 (0 ocen)

  • 20 min

Danie idealne na ciepłą przystawkę, a do tego szybkie i proste w wykonaniu. Idealne na wielkanocne śniadanie - w orientalnym stylu.

  • 20 min

Składniki:

  • 7 jajek ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek
    8 łyżek ketchup'u pikantnego
    200 g śmietany 12%
    4 łyżki oleju
    5 ząbków czosnku
    1 łyżka curry
    1 łyżeczka przyprawy do kebaba ***
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Ketchupy Musy Jajko Przystawki Sosy

Jajka w pikantnym sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka w pikantnym sosie curry 1. Na patelni wymieszać olej, curry i posiekany czosnek - chwilę smażyć. Podkręcić gaz, na patelnię wrzucić całe jajka i smażyć około 3 min (aż na jajkach wytworzy się rumiana skórka). Następnie patelnię zestawić z ognia, wyjąć jajka.
  • Jajka w pikantnym sosie curry 2. Do tłuszczu ze smażenia dodać ketchup, śmietanę i przyprawę do kebaba. Bardzo dokładnie wymieszać - sos nie może się rozwarstwiać (najlepiej użyć trzepaczki do jajek). Całość zagotować.
  • Jajka w pikantnym sosie curry 3. Do sosu włożyć jajka, przykryć pokrywką i gotować razem 2 - 3 min.
  • Jajka w pikantnym sosie curry 4. Podawać na ciepło.

Porady

*** Niekoniecznie trzeba użyć przyprawy do kebaba - można całkowicie zrezygnować z doprawiania sosu bądź też dodać do niego przyprawę do jajek albo po prostu sól. Do tego przepisu można użyć większej ilości jajek (np. 10 sztuk).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ketchup Śmietana Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować