Jagody w soku własnym

5 (150 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Jagody to doskonały dodatek do ciast czy deserów a także naturalne lekarstwo. Warto przygotować kilka słoiczków aby zimą móc cieszyć się ich smakiem.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 kg jagód
    ok. 200 g cukru
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Jagody w soku własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody dokładanie przebieramy. Płuczemy w durszlaku i odsączamy. Do małych słoiczków wkładamy po 2-3 łyżeczki owoców, zasypujemy 1 łyżeczką cukru.
  • 2. Czynność powtarzamy aż do momentu zapełnienia. Zakręcamy i odstawiamy na kilka godzin, żeby jagody puściły sok. Pasteryzujemy 15 minut w 90 stopniach lub garnku z wodą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować