Jagodowy serniczek z ricottą, bitą śmietaną i bezami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne i szybkie w przyrządzeniu ciasto. Smakuje jak kremowe lody. Nie jest mdłe dzięki jagodom a nie jest za mało słodkie dzięki bezom.

Składniki:

  • 500g serka ricotta
    150 g biszkoptów
    50g masła lub margaryny rozpuszczonego i ostudzonego
    pół szklanki jagód (u mnie mrożone)
    3-4 łyżki cukru pudru
    3 łyżki żelatyny

    250 ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    2 opakowania zagęstnika do śmietany (np.śmietanfix)
    bezy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Jagodowy serniczek z ricottą, bitą śmietaną i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę (u mnie 18cm) wyłożyć papierem lub folią. Biszkopty pokruszyć i połączyć z tłuszczem, wylepić dno formy. Żelatynę zalać zimną wodą, tak by ją skryła i chwilę poczekać by napęczniała a następnie podgrzać i rozpuścić. Serki i cukier zmiksować, dodać świeże lub rozmrożone jagody i rozpuszczoną żelatynę. Masę jagodową rozłożyć na biszkoptowym spodzie. Wstawić do lodówki na ok minimum 2-3 godziny.
  • 2. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i zagęstnik, wyłożyć na sernik. Na wierzch posypać pokruszone bezy. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować