Jagnięcina pieczona z rozmarynem i tymiankiem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jagnięcinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso natrzeć solą jodowana oraz pieprzem ułożyć w szklanym naczyniu, misce. Ułożyć ząbki czosnku oraz gałązki tymianku cytrynowego wraz z gałązkami rozmarynu. Naczynie przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia, tuż przed pieczeniem mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać grubą, morską solą cytrynową. Naczynie z jagnięciną przykryć szczelnie folią do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C.
2.Mięso piec przez około 2,5 godziny, Co jakiś czas odwracać na drugą stronę i w razie konieczności polewać małą ilością wody. Podczas pieczenia powinien się wytworzyć naturalny, pyszny sok którym należy polewać pierzące się mięso. Na około pół godziny przed końcem pieczenia należy ściągnąć folie i zwiększyć temperaturę do 180 C.
3.Upieczone mięso powinno odchodzić od kości, być miękkie i soczyste.
Smacznego :)
Komentarze