Jabłkowe cupcakes ze szwajcarskim bezowym kremem maślanym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne wilgotne ciasto i ten smak jabłek...Przepis na cupckaes pochodzi z książki The Big Book of Cupcakes, a przepis na krem z książki Martha Stewart's Cupcakes.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CUPCAKES:
    - cukier: 1.5 szklanki
    - olej: 1 szklanka
    - jajka: 3 sztuki
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - cynamon: 2 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - jabłka starte na tarce o małych oczkach w paseczki: 3 szklanki
    SZWAJCARSKI MAśLANY KREM BEZOWY:
    - białka: 5 sztuk
    - cukier + 2 łyżki: 1 szklanka
    - sól: 1 szczypta
    - masło: 450 gramów
    - ekstrakt z wanilii: 1.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłkowe cupcakes ze szwajcarskim bezowym kremem maślanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE CUPCAKES:
    Wymieszać mokre składniki.
    Wymieszać suche składniki bez jabłek.
    Połączyć wszystkie składniki razem. Ciasto będzie bardzo gęste.
    Wmieszać jabłka. Konsystencja ciasta będzie bardziej luźna.
    Wykładać ciasto do papilotek.
    Piec w 175 stopniach przez 20-30 minut (do suchego patyczka).
    Wystudzić na kratce.
  • 2. PRZYGOTOWANIE KREMU:
    *Białka należy ubijać w kąpieli wodnej. Ja mogłam umieścić białka w misie robota kuchennego, która jest odporna na wrzątek.

    Do misy robota kuchennego wrzucić białka, sól i cukier.
    Misę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubijać trzepaczką aż do całkowitego roztopienia się cukru. Masa będzie gotowa wtedy, kiedy nie będziemy czuć cukru między palcami. Oznacza to także, że nasze surowe białka są już całkowicie bezpieczne dla nas w jedzeniu.
    Umieścić misę robota w robocie i ubijać na średnio-szybkich obrotach przez około 10 minut aż białka będą świecące, sztywne i puszyste.
    Do masy wrzucać stopniowo masło. Na koniec dodać aromat. W tym momencie można też dodać owoców: 200 g malin, jagód itp.
    Zmienić mieszadło ubijające na mieszadło- wiosło. Mieszać masę przez około 10-15 minut. Masa zamieni się w zważoną masę, ale znaczy to, że jesteśmy na dobrej drodze i że tak właśnie być powinno.
    Masa jest dobra wtedy, kiedy będziemy słyszeć charakterystyczne chlupanie (dostaje się powietrze) w misie. Co ważne, masę można przechowywać do 3 dni w lodówce lub do miesiąca w zamrażarce (w szczelnie zamkniętych pojemnikach). Masa nie roztapia się, a na muffinach utrzymuje dobrą konsystencję.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować