Murzynek z kremem maślanym

4.51 (173 ocen)

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto pysznie kakaowe, przełamane nutką powideł śliwkowych i cudownie maślanym kremem wprost rozpływającym się w ustach.

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 jajko
    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    100 g masła
    2 łyżki kakao
    5 łyżek powideł śliwkowych
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    1 serek homogenizowany
    200 g masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 cukier wanilinowy
Wystaw ocenę:

4.51 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek

Murzynek z kremem maślanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: 100 g masła rozpuścić i zostawić do wystudzenia. Pozostałe składniki wymieszać razem. Na końcu dodać wystudzony tłuszcz. Piec w temp. 200 C przez 40 minut. Krem: Utrzeć masło razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodawać po łyżce serka homogenizowanego. Gotowe wystudzone ciasto przeciąć na pół i przełożyć kremem. Można polać polewą czekoladową bądź posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuje po ok. 2 h schłodzeniu.

Porady

Ciasto można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuje po ok. 2 h schłodzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować