Słodkie i słone jednocześnie, ciągnące się w środku i chrupiące. Uzależniające
60 min
Składniki:
Składniki na około 20 sztuk ciasteczek:
3 białka (po odstaniu 24 godzin w temperaturze pokojowej),
szczypta sody oczyszczonej,
120 g zmielonych migdałów bez skórki,
200 g cukru pudru,
łyżeczka ekstraktu waniliowego,
cukier puder do posypania ciasteczek
Składniki na krem czekoladowy:
opakowanie serka Philadelphia
tabliczka czekolady mlecznej z bakaliami
Ciasteczka a'la makaroniki ze słonym kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasteczek
Białka ubić na sztywno ze szczyptą sody oczyszczonej.
W oddzielnej misce wymieszać migdały z cukrem i ekstraktem waniliowym.
Szpatułką delikatnie wmieszać ubite białka.
Blachę kuchenną wyłożyć silikonową matą lub papierem do pieczenia.
Do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką (u mnie Wilton 12) przełożyć masę i wyciskać ciasteczka o średnicy 3 cm w dość dużej odległości od siebie.
Piec w temperaturze 150 stopni przez około 10 minut.
Zdjąć z maty/papieru dopiero po wystygnięciu.
Przełożyć kremem.
2.Przygotowanie kremu
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać szpatułką z serem.
Przekładać wystygnięte ciasteczka kremem.
Smacznego!
Porady
Ciastka można trzymać do 5 dni w lodówce, a sam krem do 7 dni w zamkniętym pojemniczku.
Komentarze