Ciasteczka a'la makaroniki ze słonym kremem czekoladowym

4.5 (174 ocen)

  • 60 min

Słodkie i słone jednocześnie, ciągnące się w środku i chrupiące. Uzależniające

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na około 20 sztuk ciasteczek:

    3 białka (po odstaniu 24 godzin w temperaturze pokojowej),
    szczypta sody oczyszczonej,
    120 g zmielonych migdałów bez skórki,
    200 g cukru pudru,
    łyżeczka ekstraktu waniliowego,
    cukier puder do posypania ciasteczek

    Składniki na krem czekoladowy:

    opakowanie serka Philadelphia
    tabliczka czekolady mlecznej z bakaliami
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka a'la makaroniki ze słonym kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasteczek

    Białka ubić na sztywno ze szczyptą sody oczyszczonej.
    W oddzielnej misce wymieszać migdały z cukrem i ekstraktem waniliowym.
    Szpatułką delikatnie wmieszać ubite białka.
    Blachę kuchenną wyłożyć silikonową matą lub papierem do pieczenia.
    Do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką (u mnie Wilton 12) przełożyć masę i wyciskać ciasteczka o średnicy 3 cm w dość dużej odległości od siebie.
    Piec w temperaturze 150 stopni przez około 10 minut.
    Zdjąć z maty/papieru dopiero po wystygnięciu.
    Przełożyć kremem.
  • 2. Przygotowanie kremu

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać szpatułką z serem.
    Przekładać wystygnięte ciasteczka kremem.
    Smacznego!

Porady

Ciastka można trzymać do 5 dni w lodówce, a sam krem do 7 dni w zamkniętym pojemniczku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Cukier puder Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować