Jabłecznik z galaretką

4.5 (203 ocen)

Placek jest prosty w wykonaniu i ładnie wygląda na talerzu.

Składniki:

  • Biszkopt:
    11 jajek
    3 łyżeczki wody
    14 łyżek mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki octu

    Masa Jabłkowa
    1500g jabłek
    2 op. galaretki truskawkowej

    Masa Budyniowa
    250g masła
    1 1/2 szklanki mleka
    1 op.budyniu śmietankowego (z cukrem)
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (203 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę
    Dodawać cukier żółtka z wodą ubijając. Na koniec dodać mąkę wymieszana z proszkiem i ocet. Delikatnie wymieszać.
    Ciasto wyłożyć do blaszki 24x37cm
    Piec ok.40min w temn. 170 stopni.
  • 2. Masa Jabłkowa
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach smażyć ok 10min.
    Wsypać galaretki wymieszac i chwile jeszcze smażyć.
  • 3. Masa Budyniowa
    Z mleka budyniu mąki i cukru ugotować budyń.
    Masło utrzeć na puszystą masę stopniowo dodając zimny budyń.
  • 4. Ostudzony biszkopt przekroić na trzy części.
    Na jeden płat ciasta wyłożyć 1/2 masy jabłkowej posmarować częścią masy budyniowej przykryć drugim płatem ciasta.
    Posmarować reszta masy jabłkowej wyłożyć pozostałą masę budyniową i przykryć trzecim biszkoptem. Udekorować wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować