Jabłecznik z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę
Dodawać cukier żółtka z wodą ubijając. Na koniec dodać mąkę wymieszana z proszkiem i ocet. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do blaszki 24x37cm
Piec ok.40min w temn. 170 stopni.
2.Masa Jabłkowa
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach smażyć ok 10min.
Wsypać galaretki wymieszac i chwile jeszcze smażyć.
3.Masa Budyniowa
Z mleka budyniu mąki i cukru ugotować budyń.
Masło utrzeć na puszystą masę stopniowo dodając zimny budyń.
4.Ostudzony biszkopt przekroić na trzy części.
Na jeden płat ciasta wyłożyć 1/2 masy jabłkowej posmarować częścią masy budyniowej przykryć drugim płatem ciasta.
Posmarować reszta masy jabłkowej wyłożyć pozostałą masę budyniową i przykryć trzecim biszkoptem. Udekorować wedle uznania.
Komentarze