Tort orzechowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Zamek

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • BISZKOPT ORZECHOWY
    6 jajek
    1 szkl cukru
    100g orzechów mielonych
    125g margaryny
    1/2 szkl mąki
    1/2 szkl ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA CZEKOLADOWA
    0,5 l mleka
    1 torebka cukru waniliowego
    5żółtek
    7 łyżek cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 kostka masła
    1 galeretkę
    2 tabliczki czekolady gorzkiej

Tort orzechowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0gqwsy4 1. Biszkopt orzechowy
    Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na sztywno, cały czas ubijając dodajemy cukier i żółtka -jeszcze chwile ubijamy.Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem.Delikatnie mieszamy dodajemy roztopioną margarynę oraz orzechy.Mieszamy.Wlewamy do tortownicy i pieczemy ok 40 min w temp 180stopni.Tortownica 24cm.
    Przestudzony biszkopt podzielić na 4 części.
  • image-0y4qs7t 2. KREM
    Mleko zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem dodaj obie mąki i cukier waniliowy wymieszaj i dodaj do gotującego mleka.
    Utrzeć kostkę masła i dodawać przestudzony budyń na konieć galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody.Wszystko delikatnie wymieszać.
    Czekoladę rozpuścić i dodać da masy wymieszać.
  • 3. Masę podzielić na 3 części i przekładać biszkopty.
    Tort pokryć lukrem plastycznym. Kolumny zrobione z rolki papieru oklejonego lukrem i rożka do lodów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy