Tort orzechowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt orzechowy
Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na sztywno, cały czas ubijając dodajemy cukier i żółtka -jeszcze chwile ubijamy.Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem.Delikatnie mieszamy dodajemy roztopioną margarynę oraz orzechy.Mieszamy.Wlewamy do tortownicy i pieczemy ok 40 min w temp 180stopni.Tortownica 24cm.
Przestudzony biszkopt podzielić na 4 części.
2.KREM
Mleko zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem dodaj obie mąki i cukier waniliowy wymieszaj i dodaj do gotującego mleka.
Utrzeć kostkę masła i dodawać przestudzony budyń na konieć galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody.Wszystko delikatnie wymieszać.
Czekoladę rozpuścić i dodać da masy wymieszać.
3.Masę podzielić na 3 części i przekładać biszkopty.
Tort pokryć lukrem plastycznym. Kolumny zrobione z rolki papieru oklejonego lukrem i rożka do lodów.
Komentarze