Jabłecznik z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać mąki. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. (ja mieszam za pomocą miksera, na najniższych obrotach). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
2 galaretki jabłko-mięta rozpuścić w 400 ml wrzątku, ostudzić. 4 jabłka (duże) zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do rondelka, zalać 100 ml wody, zagotować, wsypać 1 łyżeczkę cynamonu i 2-3 łyżki cukru (nie trzeba słodzić gdy jabłka są słodkie). Gdy już zmiękną wsypać jedną galaretkę miętową, lub cytrynową. Gdy lekko przestygnie wyłożyć na biszkopt. 300 ml śmietany kremówki ubić z 1/4 szkl cukru pudru. W kilku miejscach zrobić "kleksy", zalać tężejącą galaretką jabłkowo-miętową. Udekorować :D
Komentarze