Drożdżowy wieniec z oliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszny jak pieczywo do kanapki i jako dodatek do dań.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    1 opakowanie suchych drożdży
    220 ml ciepłej wody
    50 ml oliwy z oliwek
    100 g tartego sera
    1 łyżeczka soli
    1 żółtko
    pieprz
    oliwki
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasto drożdżowe

Drożdżowy wieniec z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z solą i pieprzem, ziołami, drożdżami i umieszczamy w misie robota, wlewamy ciepłą wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie bez grudek.
    Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • 2 2. Ciasto rozwalkowujemy na osypanym mąką blacie i dzielimy na dwie części.
    Formujemy z nich dwa długie wałeczki, które ze sobą splatamy. Następnie zwijamy w koło i zlepiamy. Smarujemy żółtkiem i posypujemy serem i oliwkami.
    Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować