Pyszny jak pieczywo do kanapki i jako dodatek do dań.
1 godz. 20 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
350 g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
220 ml ciepłej wody
50 ml oliwy z oliwek
100 g tartego sera
1 łyżeczka soli
1 żółtko
pieprz
oliwki
zioła prowansalskie
Drożdżowy wieniec z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z solą i pieprzem, ziołami, drożdżami i umieszczamy w misie robota, wlewamy ciepłą wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie bez grudek.
Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
2.Ciasto rozwalkowujemy na osypanym mąką blacie i dzielimy na dwie części.
Formujemy z nich dwa długie wałeczki, które ze sobą splatamy. Następnie zwijamy w koło i zlepiamy. Smarujemy żółtkiem i posypujemy serem i oliwkami.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut.
Smacznego
Komentarze