Gulasz z zacierkami.

5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Smaczny sycący obiad na każdą porę roku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 50 dag łopatki wieprzowej
    3 marchewki
    1 cebula
    sól pieprz
    olej do smażenia
    koperek (suszony,świeży lub mrożony )
    pół szklanki śmietany 12% lub 18%

    zacierki:
    1 szklanka mąki pszennej
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    około pół szklanki gorącej wody
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Gulasz

Gulasz z zacierkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Zalać gorącą wodą tak aby przykryła mięso .Marchewki obrać i pokroić w słupki,cebulę obrać i pokroić w piórka, warzywa wrzucić do mięsa i dusić do miękkości .
  • 2. Zacierki:
    z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto,urywać małe kawałeczki i toczyć małe około 3cm kluseczki.
  • 3. Gdy mięso jest już miękkie wrzucamy do niego kluseczki i gotujemy kilka minut.Wlewamy śmietanę ,przyprawiamy solą i pieprzem.Posypujemy posiekanym koperkiem.

Porady

Jeżeli gulasz wyszedł nam dość blady możemy wrzucić kostkę mięsną, wtedy mniej solimy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować