Gulasz z wątróbki

5 (199 ocen)

nietypowy gulasz, bo z wątróbki wieprzowej

Składniki:

  • 3 saszetki kaszy jęczmiennej z warzywami
    3 l wody do ugotowania kaszy
    sól do wody
    3 łyżki oleju do wody
    800 g wątróbki wieprzowej
    300 g pieczarek
    1 duża czerwona papryka
    2 średnie cebule
    1 łyżka przyprawy do gulaszu
    1 kostka czosnkowa
    sól
    pieprz
    5 łyżek oleju
    1 kostka rosołowa
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szk wody do mąki ziemniaczanej
    2 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1,5 l wody
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W osolonej wodzie z dodatkiem oleju ugotować kaszę. Odsączyć ją z wody, wysypać do garnka z woreczków. Przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce.
  • 2. Wątróbkę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na gorącym oleju. Pieczarki, cebule i paprykę oczyścić, pokroić dość grubo i kolejno dodawać do wątróbki. Najpierw podsmażyć cebule, następnie pieczarki a na koniec paprykę.
  • 3. Gdy wszystkie składniki się podsmażą zalać je wodą i dusić około 10-15 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/3 szk wody i zagęścić sos, zagotować. Podawać z kaszą, ryżem lub pieczywem i dowolną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować