3 saszetki kaszy jęczmiennej z warzywami
3 l wody do ugotowania kaszy
sól do wody
3 łyżki oleju do wody
800 g wątróbki wieprzowej
300 g pieczarek
1 duża czerwona papryka
2 średnie cebule
1 łyżka przyprawy do gulaszu
1 kostka czosnkowa
sól
pieprz
5 łyżek oleju
1 kostka rosołowa
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szk wody do mąki ziemniaczanej
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1,5 l wody
Gulasz z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W osolonej wodzie z dodatkiem oleju ugotować kaszę. Odsączyć ją z wody, wysypać do garnka z woreczków. Przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce.
2.Wątróbkę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na gorącym oleju. Pieczarki, cebule i paprykę oczyścić, pokroić dość grubo i kolejno dodawać do wątróbki. Najpierw podsmażyć cebule, następnie pieczarki a na koniec paprykę.
3.Gdy wszystkie składniki się podsmażą zalać je wodą i dusić około 10-15 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/3 szk wody i zagęścić sos, zagotować. Podawać z kaszą, ryżem lub pieczywem i dowolną surówką.
Komentarze