Gulasz z pręgi wołowej w sosie czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Gulasz jest prosty w przygotowaniu. Doskonały na chłodnie dni. Mięso wołowe jest bardzo soczyste i miękkie, sos zaś aromatyczny i oryginalny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Gulasz z pręgi wołowej w sosie czekoladowym


    SKŁADNIKI: na 6-8 porcji; czas przygotowania ok 120 minut


    ok. 1 kg pręgi wołowej
    1 duża cebula
    2-3 ząbki czosnku
    3-4 łyżki oliwy
    3 duże marchwie
    pół selera
    0,5 l czerwonego, wytrawnego wina
    0,5 l wody
    20 g gorzkiej czekolady 75% kakao
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    50 ml śmietanki lub mleka skondensowanego niesłodzonego
    2 liście laurowe
    ziele angielskie (kilka ziaren)
    natka
    sok z cytryny
    sól, pieprz





Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z pręgi wołowej w sosie czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. gdy cebula się zarumieni dodać zmiażdżony czosnek.
    Mięso umyć, pozbawić zewnętrznej błony, pokroić w średnią kostkę i podsmażyć z cebulą.
    Marchew z selerem oczyścić. Marchew pokroić w kostkę, selera zetrzeć na tarce, dodać do mięsa. Wlać wino i wodę. Dodać ziele, liście laurowe, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu zamieszać. Po tym czasie mięso powinno być już miękkie.
  • 2. Skrobię ziemniaczaną rozprowadzić ze śmietanką i kilkoma łyżkami wody, wlać do mięsa, dokładnie zamieszać. Dodać gorzką czekoladę i gotować bez przykrycia ok. 15 minut, żeby sos zgęstniał i odparował nadmiar wody.
    Doprawić solą, pieprzem, posiekaną natką i sokiem z cytryny.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Czerwone wino Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować