Grzanki z rydzami i camembertem

4.5 (2 ocen)

  • 30 min

Grzanki z rydzami i serem camembert to propozycja na śniadanie czy ciepłą kolację, są chrupiące i aromatyczne, rydze można poddusić wcześniej i zostawić w lodówce a po powrocie z pracy tylko zapiec na kromeczkach z serem, teraz w sezonie grzybowym do zrobienia choć raz, pycha!

  • 30 min

Składniki:

  • 1 bagietka pszenna
    20 dag świeżych rydzy
    2 łyżki masła
    1 krążek sera camembert
    olej z pestek winogron do skropienia
    1 ząbek czosnku
    1 papryczka chili -u mnie z zalewy olejowej
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony
    gałązki rozmarynu lub tymianku
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Grzanki z rydzami i camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rydze oczyszczamy, płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, kroimy na plastry, dusimy w rondelku na masełku pod przykryciem około 10 minut-aż odparują.


    Bagietkę kroimy na kromki.
    Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z niewielką ilością oleju z pestek winogron,smarujemy pędzelkiem jedna stronę kromek, obsmażamy na suchej patelni z obu stron aż powstaną chrupiące grzanki. Papryczkę chili, kroimy na paseczki.
  • 2.
    Układamy na kromkach plasterki grzybów oraz pokrojoną chili posypujemy solą oraz pieprzem do smaku i na wierzch dajemy plasterki sera camembert, posypujemy listkami ulubionych ziół.
    Zapiekamy w nagrzanym, do 180*c piekarniku na blasze około 5 minut, do momentu lekkiego rozpuszczenia sera. Podajemy od razu gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Camembert Papryka Rydze Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować