Grzanki z rydzami, dynią i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rydze dokładnie oczyścić, pokroić na ćwiartki (same kapelusze).
2.Dynię obrać ze skórki, wydrążyć miąższ z pestkami i pokroić w niewielką kostkę.
3.Cebulę pokroić w piórka.
4.Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć chwilkę rydze, po chwili dodać cebulę i zeszklić. Dodać dynię. Zalać niewielką ilością wody. Dodać rozmaryn.
5.Dusić ok. 15 minut aż dynia będzie miękka a woda odparuje.
6.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
7.Kromki chleba podpiec w tosterze (można również podpiec je na suchej patelni) Na każdą wyłożyć grzyby z cebulą i dynią. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać na ciepło.
Komentarze