Grzanki z rydzami, dynią i cebulką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chrupiące grzanki z duszonymi na maśle rydzami, dynia i cebulką to fajny pomysł na jesienną kolację na ciepło.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ok. 10 rydzów
    1 duża cebula
    1/3 małej dyni
    łyżka masła
    sól
    pieprz
    gałązka rozmarynu
    ulubione pieczywo
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kanapki

Grzanki z rydzami, dynią i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rydze dokładnie oczyścić, pokroić na ćwiartki (same kapelusze).
  • 2. Dynię obrać ze skórki, wydrążyć miąższ z pestkami i pokroić w niewielką kostkę.
  • 3. Cebulę pokroić w piórka.
  • 4. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć chwilkę rydze, po chwili dodać cebulę i zeszklić. Dodać dynię. Zalać niewielką ilością wody. Dodać rozmaryn.
  • 5. Dusić ok. 15 minut aż dynia będzie miękka a woda odparuje.
  • 6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 7. Kromki chleba podpiec w tosterze (można również podpiec je na suchej patelni) Na każdą wyłożyć grzyby z cebulą i dynią. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Grzyby Rydze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować