Gryzońska z jęczmienia

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Z żoną Ireną lubimy podróże. Zwiedziliśmy wiele krajów Europy. Przywozimy przepisyna dania narodowe. Zupa to jedna z naszych smacznych zdobyczy.

Składniki:

  • ● 1/3 szkl. jęczmienia
    ● 1/2 selera
    ● 2 marchewki
    ● 2 ziemniaki
    ● 1/2 główki białej kapusty
    ● por
    ● 2 łyżki oleju
    ● kostka rosołowa
    ● 2 łyżki śmietany 18-proc.
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Gryzońska z jęczmienia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jęczmień płuczemy na sicie
    pod bieżącą wodą. Zalewamy
    wodą i zostawiamy na noc.
  • Gryzońska z jęczmienia 2. Marchewki, selera i ziemniaki
    obieramy, myjemy i drobno
    kroimy. Kapustę o bieramy
    z wierzchnich liści, wykrawamy
    głąb, liście szatkujemy. Pora oczyszczamy i kroimy w dość
    cienkie krążki.
  • 3. W garnku rozgrzewamy olej,
    wsypujemy wszystkie warzywa
    i podsmażamy. Dodajemy osączony
    jęczmień. Zalewamy 950
    ml wody, wkruszamy kostkę
    i gotujemy 2 godziny na małym
    ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Śmietanę rozprowadzamy
    kilkoma łyżkami gorącej
    zupy i cienkim strumieniem wlewamy
    do garnka. Mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować