Gruszki w sosie porzeczkowo - malinowym

0 (0 ocen)

Tą potrawę robiłem 3 razy pod rząd i za każdym razem zmieniałem przepis. Ten, który przedstawiam jest chyba najlepszy :)

Składniki:

  • - gruszki 4szt
    - dżem porzeczkowy
    - sok malinowy
    - cukier
    - cynamon
    - cytryna
    - miód
    - śmietana 30%
    - kieliszek wiśniówki
    - skórka cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gruszki w sosie porzeczkowo - malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Układamy je na patelni i zalewamy do połowy wodą. Następnie obsypujemy cynamonem, oblewamy miodem i dodajemy 3łyżki dżemu porzeczkowego. Smażymy to wszystko do miękkości gruszek. W międzyczasie dolewamy 2 łyżki stołowe soku malinowego, plastry cytryny, skórkę i kieliszek wiśniówki. Jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie to dodajemy płaską łyżeczkę cukru.
    Smażymy aż sos będzie gęsty a gruszki miękkie. Możemy dodać do sosu śmietany 30%.


    SMACZNEGO !!!

Porady

Sposób podania: 1 wersja: na talerzu, do wydrążonych otworów wlewamy sos a do "prowadnic" śmietanę 30%, podajemy z plastrem limonki i pomarańczą, które można wycisnąć do potrawy. 2 wersja: w pucharku, na spód wlewamy łyżkę jogurtu naturalnego, na to łyżkę sosu z gotowania, następnie gruszki, w otwory po gniazdach nasiennych wlewamy wiśniówkę i podpalamy ją. Zapewniam, że jedna i druga wersja jest przepyszna :) Zapraszam na mojego bloga: http://gotujebolubie.blogspot.com https://www.facebook.com/pages/Moje-smaki/176113792595782?ref=hl

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować