Grule z jajkiem, boczkiem i mielonym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Taki obiad zaserwowałam wczoraj rodzince-mąż był zaskoczony ale zjadł z apetytem:),mam nadzieję,że Wam też będzie smakowało,zapraszam:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6-7 dużych ziemniaków ( 2 na dorosłego na pewno starczy)
    200 g boczku ( ja miałam parzony)
    1 duża cebula
    150 g mięsa mielonego
    4 jajka
    2 łyżki oleju
    2 łyżki przyprawy w płynie do zup
    1 łyżeczka pieprzu
    Sos:
    1 mała cebula
    1 łyżka mąki
    2 łyżki koncentratu (czubate)
    1 łyżka oleju
    sól,pieprz
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grule z jajkiem, boczkiem i mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki wyszorować, przełożyć do dużego garnka,dodać łyżkę soli, zalać wodą i ugotować do miękkości ( w mundurkach). Odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo,ostudzić i obrać ze skorupki. Boczek pokroić w mała kostkę. Obraną cebulę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić boczek. Smażyć aż będzie puszczać tłuszcz. Następnie dodać cebulę i zrumienić całość. Gdy cebula będzie na wpół miękka dodać mięso mielone i usmażyć wszystko do miękkości. Zdjąć z ognia.
  • wydrążone ziemniaki 2. Z ziemniaków poodcinać wierzchołki i odłożyć je na bok. Z większych części ziemniaków łyżeczką wyciągnąć miąższ i przełożyć go do miski. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Do utłuczonych ziemniaków dodać zawartość patelni i jajka pokrojone w kostkę średniej wielkości. Delikatnie wszystko wymieszać. Skosztować i doprawić według własnego gustu przyprawą w płynie i pieprzem. Przygotowanym farsze obficie napełniać większe części ziemniaka. Przykryć odkrojonym wierzchołkiem i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
  • ułożyć ziemniaki w naczyniu 3. Sos: W rondelku rozgrzać olej i usmażyć cebulkę do miękkości. Następnie dodać mąkę i dokładnie ją wymieszać. Wlać wodę oraz dodać koncentrat i jeszcze raz wymieszać. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem i sos gotowy. Przygotowanym sosem polać z wierzchu odrobinę ziemniaki a resztę wylać na spód naczynia. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku około 30 minut. Podawać gorące z surówką lub tak jak ja z zasmażaną kapustą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować