Grillowane szaszłyki owocowe

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Owoce na grillu wciąż występują w postaci dodatków do napojów. A przecież mogą stworzyć wspaniały deser, który ucieszy dużych i małych zwolenników przyjęć "pod chmurką".

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłko: 1 sztuka
    - ananas świeży: 0.25 sztuki
    - gruszka: 1 sztuka
    - kiwi: 2 sztuki
    - winogrona czerwone: 10 dekagramów
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - miod plynny: 1 łyżka
    - przyprawa do kawy i deserów (cynamon, kardamon, wanilia): 0.5 łyżeczki
    - truskawki: 0.5 szklanki
    - cukier puder: 1 łyżeczka
    - bita śmietanka do dekoracji: 4 łyżki
    - czekolada gorzka - kostki: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Wina

Grillowane szaszłyki owocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko, kiwi, banana, ananasa i gruszkę obieramy ze skórki. Z gruszki i jabłka usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na średniej wielkości kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy winogrona.
  • 2. Z miodu, cytryny i przyprawy robimy glazurę i zalewamy nią owoce. Delikatnie mieszamy. Owoce nadziewamy naprzemiennie na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków i opiekamy na grillu z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.
  • 3. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Na talerzu układamy gorące szaszłyki. Podajemy z musem truskawkowym i kleksem bitej śmietany oprószonym wiórkami gorzkiej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kiwi Gruszki Ananas Winogrona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować