Owoce na grillu wciąż występują w postaci dodatków do napojów. A przecież mogą stworzyć wspaniały deser, który ucieszy dużych i małych zwolenników przyjęć "pod chmurką".
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- jabłko: 1 sztuka
- ananas świeży: 0.25 sztuki
- gruszka: 1 sztuka
- kiwi: 2 sztuki
- winogrona czerwone: 10 dekagramów
- sok z cytryny: 2 łyżki
- miod plynny: 1 łyżka
- przyprawa do kawy i deserów (cynamon, kardamon, wanilia): 0.5 łyżeczki
- truskawki: 0.5 szklanki
- cukier puder: 1 łyżeczka
- bita śmietanka do dekoracji: 4 łyżki
- czekolada gorzka - kostki: 4 sztuki
Grillowane szaszłyki owocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłko, kiwi, banana, ananasa i gruszkę obieramy ze skórki. Z gruszki i jabłka usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na średniej wielkości kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy winogrona.
2.Z miodu, cytryny i przyprawy robimy glazurę i zalewamy nią owoce. Delikatnie mieszamy. Owoce nadziewamy naprzemiennie na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków i opiekamy na grillu z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.
3.Truskawki miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Na talerzu układamy gorące szaszłyki. Podajemy z musem truskawkowym i kleksem bitej śmietany oprószonym wiórkami gorzkiej czekolady.
Komentarze