Kolorowa, pełna kolorów i witamin sałatka z owocowa może być przygotowana z dowolnych składników. To jest właśnie jej największa zaleta - że można ją zrobić przez cały rok, zależnie od tego, co akurat mamy pod ręką. Latem więc będą to owoce leśne, wiśnie, śliwki i morele czy agrest, natomiast zima to czas, kiedy składnikami sałatki będą ananasy, kiwi, pomarańcze i banany.

 

Sałatka owocowa 

Nie dość, że sałatki owocowe samym swoim wyglądem cieszą oko, to są zarazem bardzo odświeżające. Jest to ciekawa alternatywa dla ciężkich deserów na bazie śmietanki lub jajek. Dodatkowym aspektem, który na pewno Was zainteresuje jest to, że sałatka owocowa to danie, które zjeść możecie o każdej porze dnia  – pasuje ona zarówno na lekkie śniadanie, jako dodatek do placuszków śniadaniowych, jak i podwieczorek czy nawet kolację. Eksperymentować z owocami możemy bez końca - sałatki owocowe pasują do mięs z grilla, naleśników czy jogurtu z otrębami. Ważne, aby pamiętać, że sałatka owocowa nabiera jeszcze lepszego smaku, kiedy jej składniki są lekko schłodzone i obłożone liśćmi mięty.

Taka sałatka jest również zdrowym deserem bez cukru, który można wzbogacić o różne dodatki – pestki słonecznika lub dyni, bakalie, posiekaną drobno czekoladę czy aromatyczne skórki z cytrusów. Nie zapomnijcie też o aromatycznych przyprawach – cynamonie, wanilii czy kardamonie. W połączeniu z sosem jogurtowym czy lekkim dressingiem przygotowanym na bazie soku z cytryny lub pomarańczy, sprawią, że sałatka owocowa będzie jeszcze ciekawszym deserem.