Gołąbki z włoskiej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie
Ugotuj ryż na półtwardo. Podsmaż na oliwie cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj do niej mięso mielone, boczek i czosnek. Podsmaż farsz - gotowy dopraw. Połącz mięso z ryżem. Zagotuj wodę z małą ilością soli. Od główki kapusty oddziel odstające liście i podgotuj je we wrzątku. Połową podgotowanych liści wyłóż naczynie żaroodporne. Pozostałą część użyjesz do przykrycia gołąbków. We wrzątku, w którym wcześniej ugotowałeś liście - ugotuj pozostałą kapustę. Po ugotowaniu oddziel delikatnie liście od głąba. Lekko przestudź. W jeszcze ciepłe liście zawijaj ciepły farsz. Wyłóż gołąbkami dno naczynia żaroodpornego i zalej je delikatnym bulionem (płyn ma przykryć gołąbki). Piecz w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni przez mniej więcej godzinę. Po upieczeniu odlej bulion do rondla - dodaj do niego koncentrat - zagotuj. Dodaj odrobinę śmietany.
Komentarze