Lasagne truskawkowa z ciasta pierogowego

0 (0 ocen)

Jest to ekspresowe i bardzo lekkie danie.

Składniki:

  • Składniki
    * 2 szklanki mąki pszennej
    * szczypta soli
    * 250 ml gorącej wody
    * 30 g masła
    * 2 szklanki truskawek
    * śmietana 12 lub 18%
    * cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lasagne truskawkowa z ciasta pierogowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lasagne truskawkowa z ciasta pierogowego 1. Wykonanie
    Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez około 5 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się. Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na około 30 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 1 minutę, następnie podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując stolnicę i wałek mąką. Z rozwałkowanego ciasta pierogowego wycinać prostokąty i po ugotowaniu (gotować płaty przez około 2,5 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody) płaty układać na talerzu, przekładając pokrojonymi truskawkami i śmietaną. Lasagne polać śmietaną obsypać cukrem i udekorować miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować