Lasagne truskawkowa z ciasta pierogowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez około 5 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się. Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na około 30 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 1 minutę, następnie podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując stolnicę i wałek mąką. Z rozwałkowanego ciasta pierogowego wycinać prostokąty i po ugotowaniu (gotować płaty przez około 2,5 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody) płaty układać na talerzu, przekładając pokrojonymi truskawkami i śmietaną. Lasagne polać śmietaną obsypać cukrem i udekorować miętą.
Komentarze