Gołąbki z pęczakiem i grochem

4.51 (172 ocen)

Takie gołąbki dla mnie są lepsze niż te z mięsem i nie są tak bardzo kaloryczne.

Składniki:

  • groch - 40 dag
    pęczak - 20 dag
    kapusta biała- 1 główka
    cebula - 2 szt
    sól i pieprz
    tłuszcz
    koncentrat pomidorowy- 2 łyżki
    majeranek
    mąka
    bulion warzywny - 1 szkl
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z pęczakiem i grochem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty usunąć głąba.
  • 2. Włożyć kapustę do garnka z osoloną wodą, gotować do momentu, aż zaczną odchodzić liście od kapusty.
  • 3. Zdejmować liście z kapusty, które są miękkie, jeśli nie wszystkie liście są miękkie, to wkładamy z powrotem kapustę do wody i jeszcze przez chwilę gotujemy.
  • 4. Z ostudzonych liści usuwamy nerwy.
  • 5. FARSZ
    Gotujemy pęczak i groch oddzielnie.
  • 6. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Połączyć cebulę z grochem i pęczakiem.
  • 7. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wymieszać.
  • 8. Farsz nakładać na liście, zwijać gołąbki.
  • 9. Układać ciasno gołąbki w garnku na liściach kapusty, zalać ,połową bulionu, dusić do miękkości na wolnym ogniu.
  • 10. W pozostałym bulionie rozmieszać koncentrat pomidorowy, wlać do gołąbków.
  • 11. Zagęścić wywar mąką z odrobiną wody, zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować