Gołąbki z pęczakiem i grochem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty usunąć głąba.
2.Włożyć kapustę do garnka z osoloną wodą, gotować do momentu, aż zaczną odchodzić liście od kapusty.
3.Zdejmować liście z kapusty, które są miękkie, jeśli nie wszystkie liście są miękkie, to wkładamy z powrotem kapustę do wody i jeszcze przez chwilę gotujemy.
4.Z ostudzonych liści usuwamy nerwy.
5.FARSZ
Gotujemy pęczak i groch oddzielnie.
6.Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Połączyć cebulę z grochem i pęczakiem.
7.Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wymieszać.
8.Farsz nakładać na liście, zwijać gołąbki.
9.Układać ciasno gołąbki w garnku na liściach kapusty, zalać ,połową bulionu, dusić do miękkości na wolnym ogniu.
10.W pozostałym bulionie rozmieszać koncentrat pomidorowy, wlać do gołąbków.
11.Zagęścić wywar mąką z odrobiną wody, zagotować.
Komentarze