Gołąbki z pęczakiem i podgrzybkami (wege)

0 (0 ocen)

Gołąbki w jesiennej odsłonie z grzybami i kaszą.

Składniki:

  • 15-22 sztuk w zależności od wielkości liści kapusty

    1 główka kapusty
    2 szklanki kaszy pęczak
    1,5 kg podgrzybków
    2-3 cebule
    sól, pieprz
    dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z pęczakiem i podgrzybkami (wege) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby przebieramy, płuczemy i drobno kroimy. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Gdy się ugotują, wylewamy je na sito, a następnie przepłukujemy zimną wodą. Zostawiamy je, aby obciekły z wody.
    Cebulę obieramy, drobno siekamy. Przesmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy podgrzybki. Wszystko razem smażymy ok. 10 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. W drugim garnku zagotowujemy 4 szklanki lekko osolonej wody. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy do niej kaszę pęczak. Gotujemy ok. 15 minut, do miękkości. Gdyby kasza nie wchłonęła całej wody z gotowania, a byłaby już miękka, nadmiar płynu odlewamy. Gotową kaszę studzimy.
  • 3. Grzyby z cebulą i kaszę przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
  • 4. Zagotowujemy duży garnek wypełniony do połowy wodą. Z kapusty wykrawamy głąb. Moczymy we wrzątku, aż zmiękną liście. Miękkie liście oddzielamy od kapusty, odkrawamy zgrubiałe nerwy i smarujemy farszem. Następnie zawijamy w taki sposób: najpierw boki zginamy do środka, a następnie zwijamy gołąbka zaczynając od twardszej części.
  • 5. Gotowe gołąbki układamy w wysmarowanym tłuszczem rondlu. Zalewamy szklanką wody. Dusimy do miękkości.

Porady

Podajemy z ulubionym sosem, np. grzybowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podgrzybki Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować