Warzywne i kolorowe gołąbki z pęczakiem

2 (1 ocen)

  • 50 min

Pyszne, pachnące letnimi warzywami

  • 50 min

Składniki:


  • Główka młodej kapusty
    2 pomidory malinowe
    1 zielona papryka
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    szklanka kaszy pęczak
    3-4 szklanki wywaru warzywnego
    1 puszka pomidorów bez skórki
    oliwa
    natka pietruszki
    koperek
    sól, pieprz, czubryca czerwona, rozmaryn suszony
    2 jajka

Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Warzywne i kolorowe gołąbki z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru i stopniowo wyciągać odrywające się liście, wkładać do zimnej wody. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Do miski włożyć bardzo drobno posiekaną 1 cebulę i paprykę, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w kostkę pomidory i ostudzoną kaszę, doprawić dość mocno, dodać jajka i wymieszać. Zawijać gołąbki. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, zeszklić. Dodać pomidory z puszki, doprawić, dolać wywar. Na koniec dodać posiekany koperek. W dużym garnku ułożyć na dnie liście kapusty, następnie gołąbki i zalać sosem pomidorowym. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować