Gołąbki po żydowsku

4.5 (173 ocen)

Te efektowne gołąbki podaje się u nas na przyjęciach.

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty białej
    2 jajka
    3 cebule
    3 torebki ryżu
    15 dag rodzynek
    4 łyżki masła
    łyżka mąki ziemniaczanej
    sok z jednej cytryny
    2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    grzybowa kostka rosołowa
    1/2 szklanki śmietany
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić i wyciąć głąb. Włożyć na kilka minut do osolonego i ocukrzonego wrzątku aby liście nie co zmiękły.
  • 2. Ryż gotować w rosole z kostki 10 min, odcedzić. Jedną cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach,pozostałe pokroić w cienkie plasterki. Rodzynki umyć w ciepłej wodzie i osuszyć. Jajka ubić ze szczyptą soli i pieprzu,wymieszać ze startą cebulą , ryżem i połową rodzynek.
  • 3. Na każdy liść kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki. W płaskiej formie do zawijania stopić masło, obsmażyć gołąbki na złoty kolor, i wyjąć. Na tłuszczu udusić cebulę i ułożyć na niej gołąbki. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić dwoma łyżkami zimnej wody,dodać dwie szklanki wrzącej wody,doprawić sokiem z cytryny,cukrem,cynamonem i łyżeczką soli. Zalać sosem gołąbki i posypać pozostałymi rodzynkami.
  • 4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni , wstawić gołąbki i piec ok.godziny.

Porady

Przed podaniem gołąbki można polać śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować