• Gołąbki po żydowsku

    Dodane przez: diamencik948

  • Te efektowne gołąbki podaje się u nas na przyjęciach.

  • Składniki

    1 średnia główka kapusty białej
    2 jajka
    3 cebule
    3 torebki ryżu
    15 dag rodzynek
    4 łyżki masła
    łyżka mąki ziemniaczanej
    sok z jednej cytryny
    2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    grzybowa kostka rosołowa
    1/2 szklanki śmietany
    sól
    pieprz

  • Sposób przygotowania

    1.

    Kapustę oczyścić i wyciąć głąb. Włożyć na kilka minut do osolonego i ocukrzonego wrzątku aby liście nie co zmiękły.

    2.

    Ryż gotować w rosole z kostki 10 min, odcedzić. Jedną cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach,pozostałe pokroić w cienkie plasterki. Rodzynki umyć w ciepłej wodzie i osuszyć. Jajka ubić ze szczyptą soli i pieprzu,wymieszać ze startą cebulą , ryżem i połową rodzynek.

    3.

    Na każdy liść kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki. W płaskiej formie do zawijania stopić masło, obsmażyć gołąbki na złoty kolor, i wyjąć. Na tłuszczu udusić cebulę i ułożyć na niej gołąbki. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić dwoma łyżkami zimnej wody,dodać dwie szklanki wrzącej wody,doprawić sokiem z cytryny,cukrem,cynamonem i łyżeczką soli. Zalać sosem gołąbki i posypać pozostałymi rodzynkami.

    4.

    Piekarnik nagrzać do 180 stopni , wstawić gołąbki i piec ok.godziny.

  • Rady

    Przed podaniem gołąbki można polać śmietaną.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad, dania_dla_urody, z_roznych_stron_swiata, konkurs_bezmięsny
  • 0 komentarzy

Dodane przez: diamencik948

diamencik948 46

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-04-19T20:45:57+02:00

288 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »