GOŁĄBKI INACZEJ z sosem pieczarkowym

4.48 (201 ocen)

Masz ochotę na gołąbki ale… zbyt pracochłonne?Oto przepis dla Ciebie!Różnią się nieco wyglądem,ale za to smak pozostaje ten sam i czasu zostaje więcej dla Ciebie na inne przyjemności .Jeśli uwielbiasz gołąbki ale tylko z sosem pomidorowym- nic straconego wystarczy ze zastąpisz nim sos pieczarkowy

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego
    1 szkl ryżu
    cebula
    1/2 główki małej kapusty białej
    2 jajka
    pieprz, sól, vegeta
    50 dag pieczarek
    olej
    1 łyżka masła
    bułka tarta
    1 kostka rosołowa lub 2 szkl. bulionu
    1 łyżka mąki
    3 łyżki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Gołąbki inaczej z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować, obgotować w osolonej wodzie ( ok 5 -10 min). Ryż wypłukać, zalać 2 szklankami wrzątku, lekko posolić, dodać odrobinę masła i gotować do wchłonięcia wody.- ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę , zrumienić. Ryż, kapustę i cebulę dodać do mięsa- wymieszać, wbić 2 jajka, doprawić. Formować dość spore kulki, obtaczać w bułce tartej. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty, na to ułożyć kulki mięsne i zalać sosem pieczarkowym. Piec w piekarniku pod przykryciem przez 1 godz w temp 180 stopni C.
  • 2. Sos pieczarkowy

    Pieczarki umyć, pokroić w plasterki- podsmażyć w garnku z dodatkiem oleju, posolić, zalać bulionem, doprawić do smaku. Wymieszać mąkę ze śmietaną, wlać do garnka z pieczarkami zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować