Gołąbki inaczej

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to ciekawsza wersja popularnych gołąbków. Jako dziecko-niejadek wolałam je od tradycyjnych gołąbków, bo wyglądały jak małe sznycelki i były o wiele smaczniejsze. A mama przemycała w nich do mojego menu niezbyt lubiane kasze i ryż.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • ½ kg mięsa mielonego
    • przyprawa do mięsa mielonego
    • 30 dag kapusty białej
    • ½ szklanki ryżu
    • ½ szklanki kaszy gryczanej
    • ½ szklanki kaszy manny
    • 2 jajka
    • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, majeranek, czosnek granulowany
    • ½ litra bulionu (może być z kostki)
    • mąka
    • olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone mocno przyprawić. Kapustę poszatkować, posolić, odstawić na pół godziny, po czym odcisnąć. Mięso, kapustę, ryż, obie kasze wymieszać. Wbić jajka i mocno przyprawić solą, pieprzem, przyprawa uniwersalna, majerankiem, czosnkiem. Z masy formować niewielkie kule, obtaczać w mące i podsmażyć z każdej strony. Gołąbki gotować godzinę w bulionie. Podawać z sosem pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kasza Mięso Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować